ETNIK DI MALAYSIA
|
BUDAYA MATERIAL
|
BUDAYA NON-MATERIAL
|
Kadazandusun
(Sabah)
|
a) Makanan
-
Semasa Pesta Keamatan, tapai (arak beras)
dihidangkan sebagai minuman istimewa.
-
Tuhau : Merupakan makanan berupa jeruk yang
enak dimakan bersama nasi dan lauk pauk lain.
-
Sup Manuk Lihing : makanan ini baik untuk
wanita yang baru melahirkan anak dan pada hari-hari istimewa.
b) Peralatan
muzik
-
Gong : Digunakan dalam hampir semua upacara
sosial.
-
Togunggak : Dimainkan dalam kumpulan untuk
mengiring tarian / perarakan di pesta-pesta.
-
Sompotan : Dibuat daripada sebiji buah labu
yang kering dengan 8 batang paip buluh.
c) Pakaian
Suku kaum Kadazan
-
Wanita : Sinuangga
-
Lelaki : Gaung
-
Menggunakan kain hitam iaitu kain baldu yang
bersulamkan benang emas.
-
Dipakai semasa Pesta Menuai.
Suku kaum Dusun
-
‘Sinombiaka Rombituon’ : mempunyai hiasan yang
lebih ringkas
-
Dikenali sebagai ‘Sinombiaka’ (pakaian yang
telah dimodenkan).
|
a) Kepercayaan
-
Sebelum kedatangan British : Mengamalkan
animisme (percaya kepada alam semula jadi). Percaya akan semangat padi
(Bambaazon). Memuliakan pokok padi, beras dan nasi.
-
Selepas kedatangan British : Menganut agama
Kristian. Segelintir daripadanya menganut agama Islam.
b) Perayaan
Pesta Keamatan (Tadau
Ka’amatan) – Meraikan tuaian baik. Disambut pada 30 & 31 Mei setiap
tahun.
c) Tarian
ritual
-
Tarian Sumazau. Berfungsi sebagai mengucapkan
kesyukuran, menolak bala, menyembah semangat dan mengubati penyakit.
d) Adat
Resam
Perkahwinan
-
Merisik : perkara yang diutamakan ialah
pemberian sebentuk cincin.
-
Meminang : Menentukan hari bagi wakil pihak
lelaki datang membawa cincin pusaka (cincin menanti mimpi)
-
Bertunang : Cincin menanti mimpi dipulangkan
kembali kepada pihak lelaki.
-
Kahwin : Memakan masa 3 hari. Upacara
perkahwinan yang penting ialah miohon pinisi (upacara menukar gumpalan nasi).
|
Friday, 21 October 2016
BUDAYA MATERIAL DAN NON-MATERIAL
Labels:
KERJA3
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment